En bil från Flytt och städfix Mälardalen AB parkerad utanför en kunds hem.

Tips flyttpackning – checklista

Packa allt smått i flyttlådor

Använd professionella lådor

Vi kan hjälpa till att packa

Flyttpackning RUT-avdrag 50%

Begär offert
Ring oss
010-455 03 22

Här på denna sida har vi samlat lite tips för att underlätta packningen vid flytt. Tipsen är användbara oavsett om vi anlitas för flyttpackningen eller om ni gör packningen själva inför flytten.

Organisera flyttpackningen

När det är bestämt att du ska flytta kan det vara bra att börja organisera flytten och flyttpackningen. Om flytten går till en likvärdig bostad storleksmässigt kanske du inte behöver fundera så mycket på vad som ska med eller inte. Om den nya bostaden däremot är betydligt mindre så kan det vara bra att tidigt börja fundera på vad som ska med till den nya bostaden.

Vad ska göras med det som inte ska med?

Vissa delar av bohaget kanske kan säljas, skänkas bort eller köras till kommunens återvinning om det inte finns något värde i vissa saker.

Införskaffa flyttkartonger

Allt som kan packas i en flyttlåda ska packas där för att underlätta flytten och minimera risken för skador. Men även om en massa småsaker ska slängas på kommunens återvinning är det betydligt lättare att hantera sakerna om flyttlådor används. Tänk bara på att återanvända dessa efter det att de är tömda, exempelvis på återvinningen.

Hur många flyttlådor går det då åt?

I normala fall brukar vi räkna en flyttlåda per kvadratmeter bostadsyta. Detta kan skilja något från fall till fall så rekommendationen är att ta till i överkant så att det inte fattas kartonger vid packningen. Har du bott länge på en adress kan det vara så att det finns mer saker att packa ner.

Flyttkartonger kan vi hjälpa dig med.

Bra verktyg och bra hjälpmedel vid flyttpackningen

Professionella flyttkartonger som är stabila och skyddar det som finns i flyttlådorna.
Wellpapp och bubbelplast som tejpas fast skyddar ömtåliga möbler på ett bra sätt.
Papper för att linda in exempelvis glas.
Filtar och täcken för att täcka in bohaget på flyttbilen.
Handdukar som kan läggas i botten av flyttlådor.
Packtejp och sträckfilm.
Pennor för att märka upp flyttlådorna.
Exempelvis kniv, skruvmejsel, skiftnyckel och sax.
Klisterlappar – röda med texten glas eller aktas.
Säckkärra och bärselar för lättare hantering av tunga eller otympliga möbler.

Vi kan leverera ut flyttkartonger om det önskas. Om vi anlitas för flytten tar vi med alla verktyg som behövs samt wellpapp, bubbelplast, filtar, täcken, plast, spännband och så vidare – allt med andra ord.

Dags att börja packa

Det är bra om packningen påbörjas i god tid om du ska packa själv, det tar ofta längre tid än beräknat att packa. Lämpligt är att börja packa ner det som sällan eller aldrig används som exempelvis prydnadssaker, böcker och så vidare. Om du tycker det verkar jobbigt att packa kan vi gärna hjälpa till med hela packningen eller vissa delar. RUT-avdraget gäller vid flyttpackning i nära anslutning till själva flytten. Våra packmästare vet exakt hur allt ska packas så att bohaget skyddas på ett bra sätt. Exempelvis ska inte flyttkartonger packas för tungt, max 15-20 kg där det tunga läggs i botten och lättare saker läggs ovan på.

Märkning av flyttkartongerna

Det är viktigt att märka alla flyttkartonger med märkpenna så att den som bär vet i vilket rum kartongen ska ställas. Bra om det på flyttkartongen skrivs vad den innehåller så att ömtåliga saker noteras. Att sätta på röda lappar med texten glas eller aktas är ett bra tips.

Kolla med oss vad som gäller angående märkning om du hyr eller lånar flyttkartonger av oss.

Flyttpackning av vind, garage och källarförråd

I dessa olika förråd finns det ofta saker som på ett tidigt stadium kan sorteras upp. En del kan säkert skänkas, säljas eller slängas. Det som sedan blir kvar kan packas ner i flyttkartonger om det handlar om små saker. Större ömtåliga saker kan viras in i exempelvis bubbelplast innan flytten.

Flyttpackning av kläder, handdukar, lakan och annat i garderober

Garderober är ett område där det ofta finns kläder och annat som kan packas ner på ett tidigt stadium. Det finns kanske även en hel del som kan skänkas bort eller kastas. Kläder kan packas i flyttkartonger eller svarta sopsäckar av bra kvalitet som håller. Bäddmadrasser går bra att rulla ihop och stoppa ner i svarta sopsäckar för att de inte ska bli smutsiga.

Tänk på att handdukar kan vara bra att använda i botten av flyttlådorna så spara på dem.

Flyttpackning av speglar och tavlor

De som får plats i flyttkartonger kan varsamt läggas där om rätt skyddsmaterial används. Använd gärna bubbelplast och ställ tavlorna upp i kartongerna. Kuddar eller filtar kan användas som stöd om det behövs.

Flyttpackning av porslin, glas, prydnadssaker och tallrikar

Det är viktigt att packa dessa på rätt sätt så att inget går sönder under flytten. Börja gärna med att lägga något mjukt i botten som exempelvis en handduk och bubbelplast. Tallrikar och annat kan lindas in i papper eller silkespapper men undvik tidningspapper då det kan svärta av sig på vissa saker. Tallrikar placeras bäst stående i kartongen, på högkant. Märk lådan som ömtåligt. Linda även in glas med exempelvis silkespapper och/eller bubbelplast. Packa glas ståendes i flyttlådan.

Detta är ett moment som kan påbörjas ganska tidigt då det finns mycket i ett kök som inte behöver användas regelbundet.

Flyttpackning av lampor

Lampor kan ofta vara ganska ömtåliga och kräver därmed försiktighet vid hanteringen. Här kan det vara bra att använda mycket bubbelplast runt lampan och samtidigt använda exempelvis kuddar och annat mjukt i lådan för att dämpa.

Flyttpackning av böcker

En flyttlåda blir väldigt tungt om en hel låda fylls med böcker så fyll inte mer än en tredjedel eller max hälften av lådan med böcker, resten med lätta saker som exempelvis kuddar.

Flyttpackning av krukväxter och andra växter

Låga och små krukväxter kan ställas i en flyttkartong med bra mellanrum och bubbelplast mellan de olika krukorna. Större krukor kräver kanske en flyttlåda per växt med skydd runt om. Höga växter kan placeras i en påse som skärs upp och knyts ihop så att jorden hålls på plats.

Tänk på om att vidta åtgärder för att skydda växterna mot kyla och uttorkning.

Flyttpackning av mattor

Mattor kan lätt rullas ihop och knytas med snöre eller tejp.

Flyttpackning av elektronik

Ljudanläggningar kan packas i flyttkartonger om de får plats och täck gärna in dessa i bubbelplast. Sladdar och annat kan läggas i samma låda så att inget kommer bort på vägen eller tejpas fast på respektive apparat. Tv-apparater kan täckas in med bubbelplast och likaså datorer och annan elektronik. Det som kan läggas ner i kartonger ska läggas där.

Ett bra tips är att fotografera var sladdar sitter placerade på exempelvis datorer och TV-apparater.

Flyttpackning av möbler

När det gäller skåp och bokhyllor är det bra att lägga ner eventuella hyllplan i botten av skåpet eller bokhyllan. Hyllplan bör täckas in med bubbelplast. Ben till fåtöljer, stolar, bord och så vidare bör också viras in i bubbelplast och tejpas. Om vissa möbler som exempelvis bord tar mycket plats är det lämpligt att skruva av benen och vira in benen och bordsskivan i bubbelplast.

Allt som finns i lådor och hyllor packas ner i flyttkartonger. När exempelvis ett skåp är tömt kan skåpet låsas och nyckeln tejpas fast på skåpet eller tas om hand på annat lämpligt sätt. Går det inte att låsa skåpet kan sträckfilm eller tejp användas så att inte dörrar flyger upp eller lådor flyger ur vid hanteringen. Ömtåliga soffor och fåtöljer kan med fördel täckas in så att de inte blir smutsiga under flytten. Om vi anlitas har vi alltid med oss rena och fräscha täcken och filtar men för säkerhets skull kan det ändå vara klokt att täcka in ömtåliga möbler extra noggrant.

Flyttpackning av hygienartiklar

Dessa artiklar ska användas från dag ett i den nya bostaden och bör därmed packas ner i en flyttlåda som märks så att den är lätt att hitta på nästa adress.

Sammanfattning – checklista

  • Förbered och organisera flyttpackningen i god tid
  • Införskaffa flyttlådor och andra hjälpmedel
  • Börja packa i god tid
  • Märk upp flyttlådorna
  • Börja packa det som sällan används
  • Fotografera kopplingar till elektronisk utrustning
  • Packa ner allt som behövs de första dagarna i en separat flyttlåda
  • Dyrbara saker kan läggas i en separat flyttlåda/väska så att du har koll på dessa saker

Välkommen att kontakta oss om packhjälp önskas!
Flytt & Städfix Mälardalen AB